Δράση C2 – Αναφορά δράσεων καθαρισμού: 2014-2015

Μία από τις δράσεις που θα συμβάλει στην αποκατάσταση των δασών αρκεύθου και θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς είναι η συλλογή νεκρής οργανικής ύλης, καθώς και απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια σε περιοχές όπου απαντώνται τα δάση αρκεύθου στην περιοχή των Πρεσπών.

Η ΕΠΠ ξεκίνησε τους καθαρισμούς τον Νοέμβριο του 2014 στην ευρύτερη περιοχή της Δασερής, γύρω από την παλιά χωματερή των Ψαράδων και κατά μήκος του δρόμου από την Κούλα έως τους Ψαράδες. Συνολικά 6 τόνοι σκουπιδιών και άλλα οικιακά απορρίμματα συλλέχθηκαν. Σε συνεργασία με το Δήμο, τα απορριμματοφόρα του μετέφεραν τα σκουπίδια στην Κοζάνη στην μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (διαδυμα). Τον Ιούλιο του 2015, ένα άδειο κοντέινερ που είχε απομείνει στο βουνό Ντέβας απομακρύνθηκε, ενώ αφαιρέθηκε συσσωρευμένη βιομάζα μέσα στο δάσος του Αγίου Αθανασίου στο Βροντερό. Τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβρη του 2015 επιπλέον περιοχές καθαρίστηκαν γύρω από τους Ψαράδες και κατά μήκος του δρόμου της Κούλας έως τους Ψαράδες κυρίως από συσσωρευμένα σκουπίδια.

Οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τις περιοχές που έχουν καθαριστεί ενημερώθηκαν με γράμμα κατοίκων σχετικά με την δράση αλλά και την ποσότητα απορριμμάτων που συλλέχθηκε αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν, ώστε να παραμείνουν αυτές τις περιοχές καθαρές. Οι δραστηριότητες καθαρισμού θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών.

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για φωτογραφίες από την εξέλιξη της δράσης.